Ring til os på 29 72 06 77

Hvordan vælger jeg psykolog?

Hvordan vælger jeg psykolog?
25. marts 2019 author
Psykolog

At starte i et psykologforløb, er en stor beslutning. Der kan være mange overvejelser i forhold til om en psykolog kan hjælpe? Om det ville være bedre, at snakke med venner eller familie? Om det er pengene værd? Er det bedre, at se tiden an? Og når beslutningen endelig er truffet, skal der stadig tages stilling til, hvilken psykolog man skal vælge. Kvaliteten af psykologbehandling i Danmark, er generelt høj. Det er dog ikke kun psykologens erfaring og uddannelse der er afgørende for behandlingen, men også om klient og psykolog passer godt sammen. Jeg kan derfor ikke give et simpelt svar på hvordan man vælger den rette psykolog, men vil gerne dele de overvejelser jeg ville gøre mig, hvis jeg skulle vælge en psykolog at snakke med, på baggrund af de mange behandlingsforløb jeg har haft.

Hvad kan en psykolog hjælpe med?

En psykologs opgave er, at hjælpe dig med at forstå og håndtere indre tilstande af konflikt eller uro. Disse kommer ofte til udtryk som uro eller rastløshed i kroppen, tankemylder eller koncentrationsbesvær, og et humør der enten har store udsving eller ligger helt dødt. Du behøver ikke at have en diagnose eller en lægehenvisning, og omfanget af problemet er heller ikke vigtig, så længe det har betydning for dig. Jeg plejer at sige, at et psykisk problem, er en konflikt mellem dig og dig, og terapi går ud på at forstå begge parter.

Hvad koster det, at gå til psykolog?

En psykologsamtale koster ca. 900kr for 45 til 60 minutter, afhængig af hvem du henvender dig til. Det er muligt, at få en henvisning fra sin egen læge ved visse psykiske problemer, hvorved prisen bliver på ca. 300kr. Du skal dog være opmærksom på, at dette kun gælder for psykologer som har overenskomst med sygesikringen, så ventetiden kan være længere her. Hvis du er medlem af ”danmark”, kan du få tilskud på 300kr. Endelig er psykologbehandling en del af mange sundhedsforsikringer som du kan have tegnet privat, eller eksempelvis via din fagforening. Hvorvidt en psykolog er medlem af en forsikringsordning eller har overenskomst med sygesikringen, siger ikke i sig selv noget om kvaliteten af behandlingen.

Hvor skal jeg lede?

De fleste læger har en liste med psykologer de henviser til. Listen er dog ikke nødvendigvis en komplet opgørelse over de psykologer der findes i området. Nogle læger kan give anbefalinger, baseret på andre patienters oplevelser. Du bør dog ikke nøjes med, at følge anbefalingen, for der kan være stor forskel på hvad andre mennesker har fået hjælp med, og hvad de har fundet hjælpsomt. Spørg derfor ind til hvorfor lægen netop anbefaler én psykolog frem for andre.

Du kan også selv søge oplysninger på nettet. De fleste psykologer har en hjemmeside hvor de præsenterer sig selv, deres klinik og deres arbejdsmetoder. Jeg synes det er lige så vigtigt, at fornemme stemningen på hjemmesiden, som at læse hvad psykologen har skrevet, fordi det kan give et første fingerpeg om, hvordan det er at tale med vedkommende.

Du må også gerne ringe eller skrive til psykologen for at få en fornemmelse af hvilken person du kan komme til at møde. Ligegyldigt hvem du kontakter, vil de være imødekommende og hjælpsomme, men alle har deres egen måde at være det på, så vælg den psykolog som passer bedst sammen med dig!

Hvilken terapiform skal jeg vælge?

Der er efterhånden opstået så mange terapiformer, at det ville være helt uoverskueligt, at skulle gennemgå dem alle her. Det diskuteres heftigt, hvilken terapiform der er mest effektiv overfor hvad, og det diskuteres også hvordan man egentlig kan måle hvor effektiv terapi er. Der er desuden forskning der viser, at den afgørende faktor i om en terapiform er effektiv er, om psykologen har det godt med at bruge den. Vælg derfor en psykolog med flere års erfaring og uddannelse indenfor sin behandlingsform, og som kan forklare dig, hvorfor han arbejder som han gør. Du bør have en rimelig forståelse af, hvad terapien går ud på, efter den første samtale med psykologen.

Jeg har et problem med en person der står mig nær, men jeg vil ikke bagtale vedkommende

De fleste mennesker oplever en loyalitetskonflikt, hvis de omtaler egenskaber ved en person de holder af, som irriterer dem, eller gør dem kede af det. Psykoterapi handler dog ikke om andre mennesker, end dem der er til stede i rummet. Psykologens opgave er ikke, at løse en konflikt mellem dig og en anden person, men at hjælp dig til, at forstå og håndtere de følelsesmæssige mekanismer, der gør det svært for dig selv at løse problemet. Terapi handler derfor ikke om, eksempelvis din kæreste, men om de blandede følelser du har overfor ham eller hende.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke er enig i det psykologen siger?

Et godt princip i kundeservice er, at kunden har altid ret! Det betyder ikke nødvendigvis, at du ved mere om psykologi eller terapi end din psykolog, men at du ved mere om dig selv og dit liv end nogen som helst anden person. Du har en helt særlig adgang til din krop og dine følelser fordi du er dig selv, i modsætning til psykologen, som må nøjes med, at betragte dig udefra, og høre hvad du fortæller. Terapien virker bedst når du tillader dig selv, at gøre opmærksom på den tvivl, uenighed, utryghed, irritation og skepsis, der kan opstå når man taler med en fremmed person om et kompliceret emne.

Jeg kan ikke huske hvad vi talte om i terapien

Det er vigtigt, at du kan tage noget med dig fra hver samtale, så du kan arbejde videre med dit problem på egen hånd. Det sker dog, at man kan føle sig mere forvirret efter en samtale, eller opleve forværring af symptomer. Dette kan ske, hvis samtalen har bredt sig ud over et større emne end du kan overskue. Det er bedre, at behandle ét emne eller en del af et emne i dybden, fremfor at tage sig af alt på én gang. Af samme grund, vil jeg afslutte dette oplæg her, og måske vende tilbage til det på et senere tidspunkt.