Ring til os på 29 72 06 77

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor vælge psykologbehandling uden tilskud fra sygesikringen?

Den offentlige sygesikring i Danmark giver et betydeligt økonomisk bidrag til psykologbehandling i privat regi. Ordningen er dog langtfra perfekt, hvilket betyder, at der kan være god grund til at vælge at få behandling hos en psykolog, der ikke er medlem af tilskudsordningen.

Tilskudsordningen gælder kun for behandling hos psykologer med ydernummer. Ydernummeret tildeles af regionerne til et begrænset antal psykologer. For at psykolog kan få ydernummer, skal vedkommende kunne dokumentere, at være autoriseret, og have en vis erfaring fra privat praksis. Ydernummeret siger ikke noget om kvaliteten af behandlingen, kun om mængden af psykologens erfaring.

Den vigtigste grund til, at det ikke er alle kvalificerede psykologer der tildeles ydernummer er, at det er dyrt for regionerne at give tilskud til behandlingen. Derfor er der indført en række begrænsninger for hvem der kan få tilskud. Der er derfor aldersbegrænsninger på angst- og depressionsbehandling, og der er også kvoter for hvor mange penge ydernummerpsykologerne må tjene på at behandle disse diagnoser. Det kan derfor ske, at du har ret til tilskud, men at den psykolog du opsøger har opbrugt sin kvote, og derfor ikke kan tage dig ind.

Kortere ventetid

På trods af begrænsningerne for tilskud, er der alligevel lang ventetid på behandling i de fleste byer. De klienter jeg taler med, fortæller som regel, at de har kunnet få tid om 3-4 måneder. Det er lang tid at gå med eksempelvis angst- eller depressionssymptomer, som i værste fald kan forværres, og forhale problemer hjemme, på jobbet eller uddannelsen.

Størstedelen af mine forløb varer under en måned, hvilket vil sige, at du sandsynligvis vil være rask inden du kommer i nærheden af tilskudsordningen.

Større fleksibilitet i kalenderen

På grund af den store søgning til ydernummerpsykologerne, kan det også være svært at få tider til et sammenhængende forløb. Et behandlingsforløb bør starte intensivt for, at overvinde udfordringer i forhold til at bruge terapien. Bliver der for langt mellem sessionerne, skal der bruges for megen tid på at starte forfra ved hvert møde. Det kan også være svært at tilpasse aftaler til at passe med eksempelvis arbejds- eller togtider.

Hos mig er det muligt at få ugentlige samtaler. Tre timers opstart sikrer, at du får den nødvendige forståelse af din problemstilling til, at fortsætte behandlingen mellem sessionerne.

Længere varighed af sessioner

Hos de fleste ydernummerpsykologer varer en time 45 minutter. Hos mig varer en time 60 minutter, så der er tid til at den nye viden kan sætte sig fast i hukommelsen. Oplevelsen af travlhed virker forstyrrende for den terapeutiske proces, fordi det flytter opmærksomheden fra den psykologiske problemstilling til relationen til behandleren. Det er meget gavnligt for alle dele af den terapeutiske proces, at forholde sig til relationen til sin behandler, men det er en forudsætnig, at der også er tid til det.

​Når du vil estimere prisen på et behandlingsforløb, vil det stadig være billigere time for time, at få tilskud til behandlingen. Det der er sværere at regne ud er, hvor meget kortere behandlingen bliver ved at gøre noget ved problemet nu, fremfor at vente.

​Skal jeg forberede mig på terapiforløbet eller på de enkelte samtaler?

Det kan være en god ide at gøre sig nogle tanker om hvordan du selv oplever den psykologiske problemstiling du vil have hjælp med, og kan komme i tanke om et eksempel på en situation hvor problemet opstår. Husk at det handler om hvad du finder problematisk, ikke hvad din kæreste, dine forældre, din læge eller sagsbehandler synes. Du må gerne tænke over hvad du selv kan gørefor at løse problemet, men jeg forventer ikke at du selv har løsningen når du dukker op til første samtale. Husk på, at når et psykisk problem bider sig fast, er det som regel fordi vi ikke selv er i stand til at opdage eller forstå det! Det er min opgave som psykolog, at hjælpe dig med at opdage det.

Mellem sessionerne er det nødvendigt at tænke over hvad vi har snakket om siden sidst, og bruge den viden til at håndtere de situationer som normalt giver problemer. Jeg er ikke tilhænger af decideret hjemmearbejde, da det er mit indtryk, at det kan stresse mere end det gavner. Min erfaring er, at hvis behandlingen giver mening, bliver det nemmere for klienterne, at tænke og handle på en måder der virker helende, og som føles naturlig. Dette skyldes, at alle mennesker har en medfødt evne til at fornemme hvad der er sundt at tænke og gøre, og dette vil udfolde sig af sig selv, når forhindringerne fjernes.

​Jeg oplever at behandlingen ikke hjælper, hvad er der galt?

Det er almindeligt at opleve tilbagefald eller stilstand i terapien. Jeg har oplevet mange, der ikke gør opmærksom på hvis terapien går i stå, enten af høflighed eller af angst for at virke kritisk, og mange vender kritikken mod sig selv, for ikke at gøre det godt nok i terapien. Det er dog afgørende at tilbagefald og stilstand opdages, da det er et vigtigt spor, til at finde ud af hvad der vedligeholder den psykiske lidelse. Uden at have undersøgt det videnskabeligt, tør jeg roligt sige, at der ofte er en direkte sammenhængen mellem at kunne kritisere terapien eller mig som behandler, og effekten af terapien. Den simple orklaring er, at det giver mulighed for at finde ud af hvad der er galt, og gøre noget ved det. Den mindre simple forklaring er, at det giver mulighed for træning i at opleve og udtrykke følelser der ofte er tabuiserede, og derfor kan udløse angstsymptomer. Hvis jeg giver en forklaring der er kompliceret, så bed mig om at forklare det igen på en forståelig måde 🙂

Har du brug for hjælp?

Af hensyn til beskyttelsen af dit privatliv, bør du dog ikke dele personfølsomme oplysninger på skrift. Brug kun kontaktformularen til at aftale tider eller til korte praktiske oplysninger. Kontakter du mig for første gang, så husk at angive dit telefonnummer så jeg kan ringe dig op.

[ninja_form id=”2″]