Ring til os på 29 72 06 77

Psykisk sundhed under Coronaepidemien

Psykisk sundhed under Coronaepidemien
24. marts 2020 author
Psykolog i Holstebro, Lemvig, Struer

Efter nogle dage i undtagelsestilstand, er jeg også begyndt at kunne mærke de psykiske reaktioner på den uvante situation. Vi går alle sammen rundt i forhøjet alarmberedskab for tiden på grund af risikoen for at blive smittet, eller give smitte videre, vi er delvis eller fuldstændig isoleret fra andre mennesker, og er i høj grad afskåret fra at gøre de ting vi plejer for at mestre hverdagen. Der hviler et stort ansvar på alles skuldre, samtidig med at vi er uhyre begrænsede i forhold til at gøre noget ved det. Vi er totalt afhængige af at alle gør deres lille del, for at samfundet ikke skal bryde helt sammen. Så selv for os der er så heldige at vi næppe kommer til at dø af Coronavirusset, er undtagelsestilstanden stadig en massiv psykisk belastning at befinde sig i. Jeg vil derfor dele nogle råd til hvilke forholdsregler du kan tage for at beskytte dit mentale helbred bedst muligt.

Begræns dit forbrug af nyheder

Du bliver ikke mere sikker af at blive løbende opdateret dagen igennem. Til gengæld bliver du fyldt op med bekymringer. Opdater dig i stedet et par gange i døgnet, eller når du reelt har brug for opdateret viden for at kunne træffe en beslutning.

Begræns dit forbrug af sociale medier

De sociale medier svømmer til daglig over med følelsesladede opfordringer, advarsler og holdninger. Dette har udviklet sig til en regulær flodbølge nu hvor mange flere mennesker har tid til at dele deres oplevelser. Problemet er at denne overflod af følelser bliver for meget at rumme når man sidder alene bag skærmen. Grib i stedet telefonen eller brug Skype, Face Time el.lign. til at række ud til de mennesker du føler dig tæt på, eller som kunne have glæde af din omsorg og kærlighed, og koncentrér dit nærvær med nogle få, fremfor at forsøge at sprede det så meget ud, at det ikke bemærkes.
En anden ulempe ved de sociale medier er, at der er så mange tolkninger af risikoniveauet og hvad man kan og bør gøre. Der vil helt sikkert både være en masse opslag der vil give dig dårlig samvittighed over at være uansvarlig, og en masse der vil få dig til at tænke du overreagerer. Hold dig i stedet til myndighedernes anbefalinger og brug din sunde fornuft.

Tag en dag ad gangen

Det betyder ikke at du skal ignorere de konsekvenser den aktuelle krise kommer til at få for din nærmeste fremtid, men prøv at få sat tid af til at få skrevet disse konsekvenser ned så du kan forholde dig til dem i en times tid, og læg dem så til side og foretag dig noget andet. Det er uvant for os ikke at kunne planlægge langt ud i fremtiden, så det kan virke angstprovokerende at bryde med denne vane, men angstsymptomerne forbundet med at bryde en vane er ikke farlige. Det er bare din hjerne der ikke kan lide forandringer. Situationen er bare så foranderlig, at de planer vi lægger i dag, alligevel må skrottes i morgen. Træk vejret dybt og fortæl din krop at, at du passer på den på en anden måde end den er vant til.

Kom udenfor!

Du har stadig brug for sollys, frisk luft og motion for at forebygge D-vitaminmangel, depression og kredsløbssygdomme, og for at opretholde en god døgnrytme. Hvis du ikke kan komme ud, så åben et vindue. Skærmlys virker ikke!

Vedligehold din døgnrytme

Hold fast i spisetider og andre rutiner. Kom i bad, tag tøj på og kom i gang med dagen, så du undgår at kroppen går helt i dvale.

Del dine gode erfaringer og positive oplevelser med andre

Selv hvis du ikke synes du har noget at dele ud af, er det stadig en måde at vise nærvær og omsorg på. Du bliver hvad du spiser, og du føler hvad du siger, så når du spreder glæde og optimisme, er du med til at afhjælpe stress hos både dig selv og de mennesker du deler dig med.

Hvis du har gode råd som jeg ikke har tænkt på, så del dem gerne i tråden her, inden du lægger din telefon, computer eller tablet fra dig.